Divadlo Aréna chystá premiéru hry Davida Jařaba Obeť

04.06.2015 Bratislava

Bratislava 4. júna (TASR) - Divadlo Aréna uvedie novú divadelnú hru renomovaného českého dramatika, divadelníka a filmového režiséra Davida Jařaba Obeť. Pripravil ju špeciálne pre bratislavské divadlo nielen autorsky, ale aj režijne. "Som veľmi rád, že ho tu máme, jeho prítomnosť na Slovensku je určite pre slovenskú divadelnú tvorbu a kultúru dobrým oživením a podnetom k novým cestám," uviedol dnes na stretnutí s médiami riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura na margo českého autora a režiséra, ktorý už pred dvoma rokmi v Slovenskom národnom divadle inscenoval text Elfriede Jelinek Rechnitz.

David Jařab, ktorého tvorba má veľmi blízko k surrealizmu, sa pri písaní nového titulu na objednávku Arény, prepájajúceho témy sex a moc, nechal voľne inšpirovať rôznymi filozofickými textami. Predovšetkým knihou esejí Georgesa Bataillea Erotizmus. "Sú to myšlienky o tom, že sme zviazaní určitou konvenciou a svoje emócie a pocity držíme na uzde, a je to úvaha o tom, čo sa stane vo chvíli, keď ich pustíme von, podvolíme sa temnejším prúdom a vnútornému násiliu, keď tiež riešime otázku lásky a zrady nie bežným spôsobom, ale veľmi fatálne," povedal režisér k inscenácii, ktorá je žánrovou kombináciou filozofickej eseje, kriminálky a psychologického thrilleru.

Ako uviedol David Jařab pre TASR, jeho hra môže byť pre divákov nevšedným zážitkom: "Môže im otvoriť určité vnútorné problémy, spodné prúdy, ktoré každý v sebe má. Myslím, že odpovedá na otázky, úvahy, premýšľanie a fantázie, ktoré každý niekde v hĺbke svojho mozgu, srdca nesie, a nie často sa deje, že sa tieto veci otvárajú. Pre divákov to môže byť zážitok, nehovorím, že 100-percentne príjemný."

Stíšená, výtvarne pôsobivá kompozícia je herným poľom pre vášne, temné túžby a ešte temnejší humor protagonistov. V inscenácii účinkuje Martin Hronský v úlohe Richarda, sudcu a neverného manžela. Máriu, jeho manželku, ktorá spôsobí smrť svojho partnera, je obeťou a vinníkom zároveň, hrá Rebeka Poláková. Jana Kovalčiková sa divákom predstaví v úlohe 14-ročnej milenky Anny. Dvojicu "policajtov" - zvláštnych démonických bytostí, ktoré získajú nad nešťastnou manželkou moc, si zahrali Richard Stanke a Lukáš Latinák. "Som veľmi rád, že som si vybral tento tím hercov, pretože ma veľmi herecky uspokojili," konštatoval Jařab.

Hru preložil Martin Kubran, ktorý je zároveň dramaturgom drsného predstavenia. "Je to veľmi zvláštna zmeť vášní, temných pudov, citov, ktoré sa niekde v hĺbke nás nachádzajú a občas vyjdú na povrch. Je to svojím spôsobom faustovská, mefistotelovská téma," povedal pre TASR Kubran. Scénu navrhol sám autor hry a režisér David Jařab. O kostýmy sa postarala Sylva Zimula Hanáková. Pod hudbu sa podpísal Petr Haas.

Inscenáciu Obeť uvedie Divadlo Aréna v premiére v piatok 5. júna.
 

Vyberte región